2009.07.11. 13:02


Közösen ünnepelni*


Hit, erkölcs, tudomány

Az emberi tökéletlenség nem műszerhiba, nem anyagi, materiális hiányosság, hanem az ember és az Isten közötti személyes reláció világába tartozik. Lehet rajta javítani, van helye a fejlődésnek, a bocsánatnak, és ez az, amit a mai közfelfogás elég nehezen ismer el. Vagy tagadja a hibát, mondván, jó az úgy, ahogyan van, vagy pedig elveti a hibás cselekvést... Az ember katolikus hite közösségi vonatkozású, és közös örökség... sokszor nem marad más, minthogy az ember elmondja üres kézzel és minden eszköz nélkül, hogy miben hisz. Ezért olyan fontos, hogy a papok erre fölkészüljenek. (Erdő Péter)

A hagyományos zsidó felfogás az, hogy Isten egészen más, de kénytelenek vagyunk emberi kategóriákban beszélni Istenről... Csak így tudja a Szentírás érthetővé tenni a számunkra Istent ha az ember által érthető fogalmakat közöl... Az erkölcsi törvények nem mások, mint részben tapasztalati alapon az életet őrző, gazdagító, megtartó erők,., az egyik, látja a parancsokat, és tudja, hogy neki közvetlenül jó, ha ebbe az irányba megy... A másik magatartás szerint valahogy létrejönnek az erkölcsi törvények, és erővel, hatalommal - önvédelemként is - a társadalom elkezdi ezeket érvényesíteni. (Schweitzer József)

Európa súlyos demográfiai krízis elé néz... A kulturális krízis pedig már-már bekövetkezett... A 21. században is fontos szerepet visz majd az akadémia. Új kihívások elé nézünk, amelyekhez alkalmazkodni kell, de nem úgy, hogy a meglévő értékeinket elvetjük, hanem úgy, hogy más, hatékony módszereket keresünk... A semmiből lesz a minden, a valami, és a „kezdetben vala". Ha van kezdet, végnek is kell lennie. De mi a vég? Ezek olyan kérdések, amelyekben a tudomány a mai napig nem tudott állást foglalni, óriási viták vannak. Meggyőződésem, hogy például a végtelen elképzelhetetlen az emberi agy számára. Nem tudjuk földolgozni a végtelen fogalmát... ("Vizi E. Szilveszter)

http://franka-egom.ofm.hu/irattar/irasok_gondolatok/konyvismertetesek...

 
2009. április 13. hétfő 14:30 - 15:30
Mindentudás Egyeteme
Schweitzer József, Erdő Péter: Húsvét - a Szabadság ünnepe, a Feltámadás ünnepe

A zsidó nép az Egyiptomból való szabadulást ünnepli Pészach ünnepen. A keresztény hit szerint ezen az ünnepen támadt föl Jeruzsálemben Jézus Krisztus. Erre a hitre épül a keresztény Húsvét. A két ünnepelt esemény jelentőségét és az ünneplés módját ismerhetjük meg Schweitzer József nyugalmazott Országos Főrabbi és Erdő Péter prímás-érsek értő tolmácsolásában.

http://tv.animare.hu/tvmusor.aspx?...

 
Boldog húsvétot, örömteli pészachot

- Húsvétot nemcsak a hívők várják: ezt a vidám és szabad, -tavaszi ünnepet magukénak érzik azok is, akik másként élik meg vallási meggyőződésüket. - A húsvét boldog nemzeti ünnepünk is: a tojásfestés, a locsolkodás és megannyi, tájanként változó, ám a világ más kultúráiban sehol föl nem lelhető népszokás, családi ünnep utánozhatatlanul magyarrá teszi ezeket a tavaszi napokat.

- Húsvétkor, pészachkor a szabadságot is ünnepeljük. A keresztények Jézus szabadító szeretetét a bűntől és a haláltól, míg a zsidók Istennek az övéi iránt érzett, soha nem múló gondoskodását, szabadító erejét elevenítik meg, ünnepeink egy tőről fakadnak, mert ami öröm a közösség egyik tagjának, az öröm a másiknak is, így legyünk büszkék hagyományainkra, éltessük őket tovább.

- A köztársaság a közös múltból, polgárai hitéből meríti erejét. Hagyományainkat nagyszüleinktől és szüleinktől kaptuk, hogy megőrizve, gazdagítva hagyjuk örökül az utánunk jövőkre. A jövő európai magyarjaira, aki büszke közössége hagyományaira és ápolja is azokat, közössége jövőjéről gondoskodik. A húsvét újabb alkalom, hogy megtanuljuk újra, ami valaha természetes volt:
közösen ünnepelni.

http://belfold.ma.hu/tart/rcikk/a/0/37199/1
 


_____________________________
* 2009, tavaszi napforduló (archív)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://denapo.blog.hu/api/trackback/id/tr511240246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása