2008.05.10. 14:26


Az ökoteológia


Általánosan elfogadott vélemény, hogy az erőforrásfüggő társadalomnak át kell alakulnia a jövőben tudásfüggő társadalommá, mert erőforrásaink végesek, és az utóbbi évtizedekben erőteljesen fogyatkozni kezdtek. Veszély fenyegeti tiszta vizünket, levegőnket, talajunkat, nem beszélve a legfontosabb nyersanyagokról: az emberiség kénytelen lesz hamarosan korlátozni a fosszilis tüzelőanyag felhasználását. Az emberiség kipusztulásának ma egyetlen alternatívája mutatkozik: a népek érdekegyeztetése a fenntartható fejlődés érdekében. Csak a felhalmozott és halmozódó emberi tudás, a tudomány lehet az a kimeríthetetlen erőforrás, amely megoldást tud találni a sokasodó problémákra. Az emberi tudás egyedüli forrása pedig a tapasztalat, a kutatás és az ismeretlen megismerésének olthatatlan vágya. A tudás gyarapítása elválaszthatatlan emberi mivoltunktól.



Az ökoteológusok tevékenysége sokrétű: újraértelmezik a régi tradíciókat, vagyis a régi szövegekben megkeresik azokat a részleteket, amelyek segíthetnek nekünk abban, hogy megoldjuk a jelenlegi környezeti krízist. Példaként idézik, hogy a Talmud arra inti az embereket, hogy ne éljenek olyan városokban, ahol nincsenek fák. Az ökoteológusok megpróbálják kiterjeszteni és tágabban értelmezni a legismertebb vallásos nézeteket, különösen azokat, amelyek azt hirdetik, hogy szeressük, becsüljük és tiszteljük embertársainkat és a természetet. A természetet Isten testének vallják, a "felebarátot" pedig - akivel úgy kell bánnunk, ahogy mi szeretnénk, ha bánnának velünk - szintén a természetként értelmezik. A kreatív ökoteológusok a különböző vallási tradíciók elemeit szintetizálják. Így vannak olyan keresztény gondolkodók, akik taoista elképzeléseket ötvöznek a keresztény tanokkal, vagy ismerünk olyan zsidó gondolkodót, aki az írásában buddhista verset idéz a természetről. A spirituális beállítottságú gondolkodók egy része pedig új elméleteket hoz létre.
A vallási alapon álló ökológusok törekednek arra, hogy együttműködjenek a "civil" környezetvédő csoportokkal is. Az együttműködésre való törekvés kölcsönös. A környezetvédő csoportok felismerik, hogy érdemes a vallás tanításaira támaszkodni, hiszen sok ember számára a vallás adja meg a vezérelvet ahhoz, hogy megtalálja a helyét a Világegyetemben, és ahhoz is, hogy kapcsolatot tudjon teremteni a többi emberrel és más élőlényekkel.

http://www.rezler-foundation.hu/bme/files/fou.doc
http://www.kia.hu/konyvtar/szemle/103.htm

Kitekintés:
http://21st.century.phil-inst.hu/m-learning_conference/BS/smith_magyar.htm

A bejegyzés trackback címe:

https://denapo.blog.hu/api/trackback/id/tr38462607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása