2008.04.22. 23:48


Aggodalom




Egyesíteni a fejlődést, a társadalmi összetartást és a környezetvédelmet

A tartós fejlődés követelésének hátterében ott van annak megértése, hogy a gazdaságnak emberinek kell lennie, napjaink és a holnap emberének segítője, összeegyeztethetőnek kell lennie a társadalmi kohézióval és a környezetvédelemmel. Ezt nagyon jól illusztrálta nemrégiben Brundtland asszony, Norvégia miniszter-elnökének bizottsági jelentése. A jelentés szerint a gazdaságnak ahelyett, hogy csak egyet-len mozgatója legyen - mégpedig az anyagi javak felhalmozása és növelése - három mozgatójának kell lennie: a fejlődés, a gazdaság által történő társadalmi összetartás és a környezet megóvása a jövő nemzedék számára. A gazdaság hasonlóvá válik egy trojkához. A probléma az, hogy a három ló összevissza húz! Szükség van a fejlődésre, de csak annyira, hogy megvédje a ma és a holnap emberét; meg kell óvni a környezetet is, de termelni is kell, mert a szegénység mai probléma. Tehát a gazdaság egy sokkal összetettebb megközelítésére van szükség, amely egyesíti magában a ma és a holnap emberének gondját.



Ellenőrizhetően megvalósítható utópiák

Azt hiszem, hagyni kell, hogy a fiatalok megtalálják saját utópiáikat, éppen csak arra kell figyelmeztetnünk őket, hogy vigyázzanak arra, hogy azok ellenőrizhetően megvalósítható utópiák legyenek. Egy jó utópia meghatároz egy időbeosztást, találkozási pontokat minden évben, azért, hogy az utópia hozzákapcsolódjon egy cselekvési fegyelemhez. Össze lehet egyeztetni a világ nagyratörő elképzelését, azzal a feltétellel, hogy kapcsolódik hozzá egy cselekvési és ellenőrzési fegyelem.



Carcassonne
http://www.taize.fr/hu_article5103.html

A bejegyzés trackback címe:

https://denapo.blog.hu/api/trackback/id/tr84437983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása