2008.04.15. 23:23


Gaia és a Hit örök




Vallás és ökológia. Világunk vallási és ökológiai helyzete. Ezt a két jelenséget ma első ránézésre is biztosan és totálisan összekapcsolja egy szó: a válság. Ha pontosabban megnézzük, a két fogalom gyökerénél még egy közös tétel munkál: a haza. Míg a vallásban az isteni teremtő, az Atya és az ő háza, a mennyei haza a központi gondolat, addig az ökológiánál magában a szóban is megjelenő oikosz, a ház, haza, háztartás, a földi haza léte a centrum. Ezért nem véletlen, hogy az ökológiai gondolat köré földi alapú vallásosság, új pogányság, Gaia-hit és "élet-háló" eklézsia szerveződik. Sőt, ezen túl is összeköti a két fogalmat egy ellentétes irányú mozgás. Amíg a vallás szinte megfékezhetetlenül transzcendens lényegével ellentétesen elvilágiasodik, addig az ökológiai gondolat földi lényegével ellentétesen transzcendens maszkokat próbálgat magára. Ezt a jelenséget természetesen értelmezhetjük válságnak.



Ha valaki azt gondolja, a bolygóról szóló elméleteket elűzendő ördögnek, a bálnákat gazdasági célból kiírható lényeknek tekintjük, az ateista tudósok műveit be szeretnénk tiltani, vagy tűzzel-vassal hirdetni az általunk megkérdőjelezhetetlennek tekintett hitigazságokat, nem a szándékolt következtetést vonta le. Az is távol áll tőlem, hogy az ember megkülönböztetett szerepe alapján indokoltnak tekintsük a más élőlényekkel szembeni, kapzsiság vezérelte zsarnoki megnyilvánulásait. A mű védelmében el kell mondani, hogy azt átitatja az élet tisztelete, az emberek és más fajok szeretete. Annyit azonban állítunk, hogy James Lovelock Gaia-elmélete akaratlanul is jó munícióul szolgálhat a New Age mozgalmának, és elemeiben (pl. bolygóméretű szabályozó mechanizmusok) ugyan elfogadható egy kereszténynek is, világmagyarázó elméletként azonban nem összeegyeztethető Jézus tanításával. A gyakorlatban a környezetet éppen úgy lehet keresztény alapon óvni és tisztelni, mint (új)panteista alapon.



A szimbiotikus ember tíz aranyszabálya:
1) Kiemelni a kollektív intelligenciát
2) Fejleszteni az együttműködést az emberek, a rendszerek, és a hálózatok között
3) Tartóssá tenni a szimbiózist a társadalom és az ökoszisztéma különböző fejlettségi szintű szervezetei között
4) Szervezeteket és rendszereket kiépíteni a funkcionálisan működő rétegek segítségével
5) Tartóssá tenni a a komplex rendszerek szabályozását egyre mélyebb (hierarchikus), ill. egyre magasabb (demokratikus) szinten
6) Felhasználni a takarékosság szabályait
7) Megtanulni fennmaradni a káosz peremén
8) Biztosítani a párhuzamos szervezetek diverzitását
9) Felhasználni az erényességek köreit
10) Fractálosítani a tudást




http://www.okotaj.hu/szamok/27-28/oko1.html
http://www.igen.hu/index.php?pg=archivum&cikk=1175948392&l=307
http://www.lemezlex.hu/lemezlexforum/viewtopic.php?p=12167#12167
http://www.gymnase-morges.ch/docs/HommeSym.HTML#anchor246890 318. vers
http://www.sgeier.net/fractals/
http://www.sgeier.net/fractals/index02.php
 

A bejegyzés trackback címe:

https://denapo.blog.hu/api/trackback/id/tr55427499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása