2008.03.24. 15:24


Álarc és jelmez


Mivel az Örökkévaló nemcsak megteremtette a világot, de folyamatosan fenn is tartja azt, annak létezését már csodának kell tekintenünk. A természeti jelenségek – amelyek szintén az Örökkévaló akaratától függnek – így ugyancsak a csoda részei.

Mivel azonban megszoktuk oket, hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, milyen fan- tasztikus dolog az, hogy minden nap felkel a Nap, vagy hullámzik a tenger, nyílnak és illatoznak a virágok.

Az eso, a hó mind az Örökkévaló tervének részei. Ám ezek rejtett csodák, szemben azokkal a nyílt csodákkal, amikor a megszokott természeti törvények rendkívüli es- emények folytán megtörni látszanak (pl.: a Vörös-tenger szétválasztása, vagy Józsua idejében a Nap és Hold megállása az égbolton). Héberül a „világ” szó (olam) az „elrejtett” szóból származik (neelám). Az Örökkévaló rejtozködik ezen a világon, így nekünk kell megtanulnunk átlátni a természet álarcán, meglátni mindenben a csodát és Isten aktív jelenlétét. A Megila ezt tanítja nekünk azzal, hogy bár az Örökkévaló neve egyetlen egyszer sem szerepel benne leírva, és oly természetesnek tunik az es- emények folyása, mégis könnyu meglátni: O irányítja a történteket és valódi csoda a zsidók megmenekülése. Meglátni a világban a rejtett csodákat, erre emlékeztetjük magunkat, amikor Purimkor jelmezt és álarcot öltünk

http://www.kzsk.hu/content/view/31/13/


A feltámadás igazságának fényében

nincs reménytelen helyzet egyetlen ember, nép vagy közösség számára sem. Ha bízunk abban, hogy Istennek terve van velünk, akkor nem illúzió számunkra a húsvét öröme, hanem a boldogság kiapadhatatlan forrása - mondta Erdő Péter húsvét vasárnapi szentmiséjén Esztergomban.

http://www.dunatv.hu/belfold/erdo_husvet.html


"Ne féljetek, higgyetek Istenben"

idézte Jézus szavait a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke vasárnap a debreceni Református Nagytemplomban. A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke húsvét csodálatos titkának nevezte, hogy a kereszthalál után feltámadott Jézus lényege nem változott meg, de megváltozott a halál lényege. A húsvét, a feltámadás képessé tesz, hogy tudjunk felülemelkedni a félelmen, amit magunkban hordozunk - mondta Bölcskei Gusztáv Debrecenben.


Mohammed próféta születésnapjára

"A mindenható és mindentudó." - Mohamed imája Közel-Kelet

Az irgalmas Isten nevében! Minden; ami az égen és a földön van,
dicséri Istent. Ő a mindenható és mindentudó. Övé az uralom égen és
földön. Ő ad életet, Ő adja a halált, Ő mindenható. Ő az első és az
utolsó, a látható és a rejtett, Ő ismer minden dolgot. Hat nap alatt
teremtette az eget és a földet, s aztán helyet foglalt trónusán. Ő
tudja, hogy mi hatol be a földbe, és mi lép ki abból; Ő tudja, mi hull
le az égből és mi emelkedik föl oda; Ő veletek van, bárhol legyetek
is! Isten figyeli minden cselekedeteket! Övé az uralom égen és földön.
Egykor majd Istenhez tér vissza minden. Ő hozza a nappalra az
éjszakát, Ő hozza az éjszaka után a nappalt, Ő ismeri a szív
legbensejét!


Vallási ünneptumultus


Az idei napéjegyenlőséghez kapcsolódóan számos ismert vagy kevésbé ismert vallási ünnepet ülnek szerte a világon és részben Magyarországon is.

http://matetoth.blogspot.com/2008/03/vallsi-nneptumultus.html

A bejegyzés trackback címe:

https://denapo.blog.hu/api/trackback/id/tr7394660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása