2008.01.27. 20:26


Az Euro-Mediterrán béke jövendölése



Jasarevic Architekten: A penzbergi Iszlám Fórum, 2007
A kép forrása: http://islam-penzberg.de

Sok most épülő mecset ugyanakkor a hagyomány és a szülőföld építészetéből merít. Vagyis nagy csarnok, minaret, kupola, ívelt ablakok nélkül nehezen tudják a tervezők elképzelni ezeket az épületeket. A kialakítás stílusa ugyanakkor gyakran támaszkodik a reconquista előtti spanyol iszlám emlékek, azaz a cordobai és az alhambrai nagymecset stílusára, ami valószínűleg újabb gyúanyag azok számára, akik tartanak az iszlám fundamentalizmus európai térnyerésétől.


Ali Mangera: A londoni iszlám központ terve
A kép forrása: http://myaa-arq.com

Más stiláris előképet bizonyít ugyanakkor a Bajorországban található Penzberg új mecsetének terve. A macedón származású imám, Benjamin, Idriz ugyanis a nyitott vallásban, a más monoteista vallások felé forduló, reformált és toleráns iszlámban hisz. Mecsetük a tradicionálistól eltérő, modern minimalizmusa, a díszítések ornamentikája helyett egyfajta absztrakt vizualitásból táplálkozó belső kialakítása ezt a nyitottságot, egy békés euro-iszlám jövő ígéretét hírdeti.


Molenaar & Van Winden: Essalam mecset, Rotterdam (befejezés: 2008)
A kép forrása: http://www.molenaarenvanwinden.nl/


http://www.hg.hu/?hg3=cikk_reszletes&cikk_id=3559

A bejegyzés trackback címe:

https://denapo.blog.hu/api/trackback/id/tr29313947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása