2008.01.01. 22:08


Szeged



Sikert sövényezõ örökzöld bokorral köritünk Téged, Te szent hely!
Szörnyü árnya a létfogyasztó létfagyasztó borzalomnak iramodva száguldott, zajdult körösztül rajtunk. Ivott a föld hõsvért és könnyözönt. A földduló, tájölõ, népirtó harcos ár végig száguldott rajtunk. A mi rombolót a gyilkolás mütana öldöklõ fegyveren tul kieszelt és egyberótt, mind ott volt : kereken gördülõ vár, vegytan-szülte köd, fojtó légnemeknek gyilkos áradása.
És akik elvesztek a hõsi küzdelemben, emléketeket ujitva helyeztük ezt a dombhordotta müvet egybefüzõdõ hantjaitok közelébe.
Összeszögellenek a sirkertek. A polgári békességért rajongó nemes vitézi kebelben fogantatott az eszme, hogy dicsõ hadseregünk lelkületének nyilvánulásául mindegyik sirkert hivõinek emeltessék egy egy emlékmü a béke oltárául. A nemeslélek szülte gondolat im testet öltött. Bajtársi szemergõ könny hull emléketekre. Hull reája szélszaggatta, szélhordotta falevél, õrségül áll mellette az életfák tüleveles örökzöld hüsége.
Álmotokkal játszik fünek zizegése, lombnak susogása, szélnek citerája, hirnek hegedüje.
És e nagy koporsó nem lomha gulának nagytestü céltalansága, hanem beszédes emléke annak, hogy õrizzük koporsóitok emlékét.
Akik itt pihennek a hazai rög alatt és akik messze idegenben nyugosztok idegen rög alatt - nékünk itt egyesit a gyeptégla zöldelõ dombja. Szent hellyé avatja szemünk könnye, keblünk sóhaja, szivünk dobbanása, ajkunk imádsága.
Békétek jelképe ez az emlék. Virágos, álmodó, békés ugarban várjátok a világnak virradását, azt a világot, amelyen nem cikázik ujra végig az öldöklõ gyülölet.
A béke Urának, az Egyetlenegynek szent nevében szenteljük föl emléketeket, mert hiszünk a fényben, hogyha éj komorlik, hiszünk a célt szolgáló szenvedésben, hiszünk a télen tuli ébredésben, hiszünk a testentuli létvetésben, hiszünk Magyarország ujrakelésében! Amen.



http://www.bibl.u-szeged.hu/shvoy/szeged/index.html
http://www.bibl.u-szeged.hu/shvoy/dokumentumok/emlekmu01.html

A bejegyzés trackback címe:

https://denapo.blog.hu/api/trackback/id/tr74281437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása