2007.12.29. 11:30


Út a boldogsághoz


Az emberek, akik az élőlények között előkelő helyet élveznek, s akik az értelem, a gondoskodás képességével és egyéb különleges adottságokkal vannak felruházva, sok más közös tulajdonság mellett rendelkeznek azzal a tulajdonsággal, hogy kívánják a boldogságot. Minden ember törekszik ennek a kívánságnak a betöltésére. Ezért többször gondol a jövőre, mint a mára és állandóan a holnapra készül fel.

http://www.magyariszlam.hu/ut.htm


 
Így nézhettek ki az ősmagyar muszlimok
(Viseletük a "keleti jelleg" miatt azonos volt a
más - sámánhitű - vallásúakkal.)

Pécstől délre-délkeletre nemrég még jelentős horvát nyelvsziget terült el. Lakosainak nagy többsége egy évszázada bosnyáknak tartotta magát, és „bosnyákul” beszélt. Elődeik Boszniából, a bosnyákok földjéről költöztek ide, márpedig minden boszniai bosnyák volt, amelynek fogalmát később csak a muzulmánokra értették. Századunk elején több közép-baranyai falu horvátjai bosnyák helyett „jobban hangzó” sokácnak kezdték magukat nevezni. A „bosnyák” szó becsületét rontotta, hogy A pécsi bosnyákok címmel a XIX. sz. végén Göre Gábor-szerű könyv jelent meg. Több geográfus, etnográfus mindnyájukat sokácnak nevezte. A sokácot propagálta a nagyhatású németi plébános Horváth Béla is. Unyi Bernardin mohácsi ferences sokác-bosnyákoknak írta őket.



Hat évvel szarajevói és két héttel harmadik horvátországi látogatása után a pápa 101. külföldi útja ismét a balkáni térségbe vezetett, hogy ezúttal a Bosznia-Hercegovinai Államszövetség - Boszniai Szerb Köztársaság - fővárosában, Banja Lukában találkozzék a többségükben horvát katolikus hívekkel. Látogatásának közvetlen célja volt, hogy boldoggá avassa a város nagy szülöttét, Ivan Merz laikus középiskolai tanárt. A pápa mostani - egynapos, június 22-i útja tágabb értelemben az 1996-ban véget ért háborúban lelkileg és fizikailag is súlyosan sérült ország újjáépítését és a különféle nemzetiségek és felekezetek közötti benső kiengesztelődést szolgálta.



http://www.bethlenhagyomanyorseg.hu/index.php?...
http://www.magyariszlam.hu/imahelyek.htm
http://ujember.katolikus.hu/Archivum/2003.06.29/0101.html

A bejegyzés trackback címe:

https://denapo.blog.hu/api/trackback/id/tr97278043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása