2007.11.22. 18:00


Tündérkertek a múltból


Mimózavirágzás Szegeden
2006. január 16., hétfő 07:31

Virágba borult Magyarország egyetlen mimózafája Szegeden. A mediterrán országokban még csak ezután, február elején virágoznak majd a mimózák. Az egykor haszonnövényként is termesztett fa ma már a tavasz hírnöke, virágzását fesztiválokkal ünneplik.

A mimózafa elsősorban a Földközi-tenger vidékén honos. Természetes körülmények között nálunk nem is maradna meg, a téli hónapokat itt fóliasátor alatt vészeli át. A hozzánk legközelebb eső Horvátországban vagy a francia tengerparton egyébként a tavasz hírnökeként csak február elejére várható a mimózavirágzás.

„Ott egy közönséges fának számít, olyan, mint nálunk az orgona” – mondta Pulics Julianna, a Szegedi Fűvészkert kertvezetője.

Magyarországon viszont ez az egyetlen virágzó példány van. Ezt a fát Nizzából kapta a szegedi botanikus kert, csaknem két évtizede. Azóta is remekül érzi magát. A fa a tél közepén borul virágba.

„Ilyenkor a mediterránon is esős, borús, szürke idő van, és ilyenkor örvendezteti meg az embereket ezzel a szépséges virágzásával” - mondta Pulics Julianna, a Szegedi Fűvészkert kertvezetője.

A fában azonban nemcsak gyönyörködni lehet. Régebben termesztették is, elsősorban a mimózavirág illata miatt.

A mimóza virágjából korábban parfümöt is készítettek, de a mediterrán országokban még manapság is fesztiválokkal ünneplik meg a mimózafa virágzását.


A Honlap:
Utolsó datált bejegyzés 2004-ből,
http://tunderkert.vilaga.hu/

Ma nem könnyű jó hírekről beszámolni, hiszen nehéz időszakát éli országunk, hazánk. Most azonban - remélem, mindannyiunk örömére - ezt teszem.

Sokan tudjátok, hogy Budapesten, a Hajógyári-szigeten, a Tündérkertben állt évekig a Napház, mely szép rendezvényeknek, előadásoknak, beszélgetéseknek, szertartásoknak adott otthont, két éve raktáron vesztegel, s arra vár, hogy új helyet találjon magának - találjanak néki.


A Napház:
Makovecz Imre egyik tanítványa - "jobb keze" - tervezte az épületet. Szétszedhető, így újra felállítható. 24 méter hosszú, 9 méter széles, és 8 méter magas.

A Közösség:
Sorsa ismeretlen.

-------------------------------------------------------------------------
http://www.szegedportal.hu/index.php?pg=hir&id=1112
http://www.amb-cotedazur.com/
http://tunderkert.vilaga.hu/
http://www.freeweb.hu/tunderkert/NAPH_Z.htm
 

A bejegyzés trackback címe:

https://denapo.blog.hu/api/trackback/id/tr82238512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása