2007.11.14. 22:12


Sopron


A szabad királyi városok története

Bár kialakulásuk már a 11.-12. században megkezdődött, a 14- 15. század fordulóján vált külön a szabad királyi városok kategóriája a mezővárosoktól. A lényeges mozzanat az a törekvés volt, hogy e városok kikerüljenek a nemesi vármegye fennhatósága alól, és ahogy nevük is mutatja, csak a királynak legyenek alávetve.

A 17. században a magyar nemesség igyekezett elérni e kiváltságok szűkítését, illetve a király szabad királyi várossá nyilvánításra 1687-től csak a rendi országgyűlés jóváhagyásával volt jogosult. A 18. század végétől a nemesség még azt is elérte, hogy az összes szabad királyi város szavazatát az országgyűlésen egynek vegyék.

Ennek ellenére a szabad királyi városok száma fokozatosan növekedett. Míg a 17. század végén a számuk 32 volt, addig 1828-ban Magyarországon összesen 51 szabad királyi város volt.

1848-ban A szabadságharc idején hozott törvény (1848:23.tc.) megszüntette a szabad királyi városokat és a városok jogi helyzetére három új kategóriát állított fel:

* kisváros (12 ezernél kevesebb lakos)
* középváros (12-30 ezer lakos)
* nagyváros (30 ezernél több lakos).

1867 után a szabad királyi városok jelentősége végleg megszűnt. A kategória hivatalosan 1870-ben tűnt el, miután az 1870:42. törvénycikk a szabad királyi városokat törvényhatósági jogú várossá nyilvánította. Ezt követően az 1871:18.tc. a kisebb településeket rendezett tanácsú várossá minősítette. (Horvátországban az eltérő törvények miatt tovább fennmaradtak a szabad királyi városok, illetve újabbak is létrejöttek, pl. Belovár, Sziszek.)


Bjelovar


http://hu.wikipedia.org/wiki/Szabad_kir%C3%A1lyi_v%C3%A1ros
http://www.bjelovar.hr/foto_album/povijest.php
http://www.bjelovar.com/
 

A bejegyzés trackback címe:

https://denapo.blog.hu/api/trackback/id/tr65229424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása