2007.11.07. 23:26


Hód-visszatelepítési program


Az 1996-ban indított Hód-visszatelepítési Programunk célja, hogy Európa legnagyobb testű rágcsálója ismét gazdagítsa hazánk élővilágát. Az eurázsiai hód (Castor fiber) valaha egész földrészünk folyó menti ligeterdeit benépesítette, de a kíméletlen vadászat és élőhelyeinek megfogyatkozása miatt Európa legnagyobb részéről kipusztult. Magyarországon a XIX. század közepén figyelték meg utolsó példányait, aztán a faj több mint 100 évre eltűnt hazánkból.



A WWF Magyarország a visszatelepített hódok mozgását szakértők bevonásával folyamatosan nyomon követi és az összegyűjtött adatokat értékeli. Jelenleg körülbelül 500 hód él hazánkban, de ez a létszám nemcsak a hazai telepítéseknek köszönhető, hanem annak is, hogy a környező országokba párhuzamosan telepített állatok egy része átvándorolt hozzánk. A hazai hódszaporulat is új területeket foglal el, Tiszaalpár környékén idén először figyeltek meg rágásnyomokat. Feltételezhetően a korábbi években mintegy 30 km-rel északabbra telepített példányok vagy utódaik vándoroltak erre a területre. A hód-visszatelepítési program kizárólagos támogatója az OBI. A WWF és az OBI együttműködése során a természetvédelmi szervezet nemcsak hódokkal gazdagítja a Tisza menti árterek élővilágát, és egy nagy testű állat visszatelepítésének módszertanát dolgozza ki. Országos hódismereti órák keretében a hódok életmódjával és a természetben betöltött szerepével is megismerteti az általános iskolás diákokat.


http://www.wwf.hu/wwfrol_1_1_4_hod.php
http://www.knp.hu/content/view/1288/1/

A bejegyzés trackback címe:

https://denapo.blog.hu/api/trackback/id/tr48221901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása