2007.09.09. 21:14

 
 

A helyi muszlim közösség egyik tagja hívta fel lapunkat, mondván: elveszik tőlük megszokott imahelyüket, a pécsi Jakováli Hasszán dzsámit. Október 22-e után pakolhatnak, azaz vihetik azokat a holmikat, melyek az istentiszteleteik eszközei voltak. Értesülései szerint ugyanis eladják a műemlék épületet, ahol több éve már, hogy otthonra leltek. Ez pedig számukra tragédia lenne. Hiszen a dzsumah istentiszteletet – igen fontos pénteki imanapról van szó – csak dzsámiban lehet megtartani, ahol együtt vannak az emberek. Másodsorban a csoportos istentiszteletek a hitük szerint 27-szer többet érnek, mint az egyéni imák.
Némi utánjárás után sikerült lapunknak kiderítenie, hogy a hír majdnem igaz. Értesüléseink szerint a dzsámi a Kincstári Vagyonigazgatóság kezeléséből napokon belül a Műemlékek Állami Gondnokságához kerül. A műemléképület a látogatók előtt már bezárt, az ott dolgozókat elküldték. Így – mivel a kincstárnak semmi köze nem lesz már a dzsámihoz – nem tudják a továbbiakban biztosítani a mohamedán istentiszteleteket sem. S bár Ahmed Ashud doktornál van a dzsámi egyik kulcsa, rövidesen le kell adnia. Mihelyt vége a ramadánnak.
A Kincstári Vagyonigazgatóság pécsi kirendeltségvezetője külföldön tartózkodik, így információinkat nem tudtuk elsőkézből megerősíttetni. Gergely Zsolt, a fővárosi székhelyű Műemlékek Állami Gondnokságának műszaki igazgatóhelyettese viszont elmondta, hogy valóban az „övék lesz” két pécsi törökkori objektum. A megyei kórház tövében lévő épület mellett kezelésükbe kerül Idrisz Baba türbéje is. Így kapcsolódhatnak a 2010-es Európai Kulturális Főváros projekthez. Mindkét épületet szeretnék „kibontani” elzártságából, környezetüket rendbe tenni és több odafigyeléssel bevonni a városi idegenforgalomba. Gergely Zsolt kimondta: amennyiben a pécsi muszlim közösség továbbra is szent imahelyként használná a dzsámit, annak semmi akadálya. A megszerzett szolgalmi jogokat a Műemlékek Állami Gondnoksága tiszteletben fogja tartani.
Ahmed Ashud természetesen örömmel nyugtázta a hírt, a jelenleg több mint száz fős baranyai mohamedán közösség nevében.


Valahol mélyen a szívemben

Műszerek rajzolnak izgatott görbét
De egyik sem mutatja meg
Hogy mi lakik mélyen a szívemben

Tudom, a szívben nem lakik érzés
De valami ott mozdul meg
Valahol mélyen a szívemben

Talán jobb is ez így, hogy nincs elég szavam rá
S annak, mit érzek, csak tört részét mondhatom el
Mert egyszer csak ott állnék meztelen szívvel
Azokkal szemben, kik álruhát öltöttek fel

Mégis irigyen tisztelek költőt és festőt
Ki helyettem mutatja meg
Hogy mi lakik mélyen a szívemben

Néha magam sem tudom, hogy dadogni könnyebb
Vagy titkolni kényelmesebb
Hogy mi lakik mélyen a szívemben

Mert ha ki tudnám mondani, és szavam is van rá
Nem egyszer szürkén és okosan hallgatom el
Hiszen beszélni tanulva tanulunk csendet
S azt is, hogy van, mikor hallgatni, hazudni kell

Rövid kis hír, csak egy fotó, vagy semmi
Már megszoktam, világok omlanak össze
A Földön az égen és itt… valahol mélyen a szívemben

Véleményt mondok pár megszokott szóval
De a hangszóró nem viszi át
Hogy mi lakik mélyen a szívemben…
/Zorán/



http://www.bama.hu/index.php?apps=cikk&cikk=52579

https://youtube.com/watch?v=rkKS2x6F8CI
 

A bejegyzés trackback címe:

https://denapo.blog.hu/api/trackback/id/tr55161320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása