2007.08.25. 22:35


  Avatar
 
 

   

  Címkézés
 
A tag-re (angol: cédula, címke) nincs megfelelő magyar szó. A tag egyfajta kalligrafikus aláírás, mellyel készítője csupán annyit közöl a világgal: itt jártam. A belvárosi házfalakon lépten-nyomon előfordulhat, többnyire filctollal készül egy pillanat alatt, hanyagul, odavetve. De a buszokban, vécékben, liftekben, lépcsőházakban is gyakran látni tag-et.

A matrica eredete hasonlóan banális a tag-éhez, Shepard Fairey, Rhode Island-i főiskolás 1989-ben egy „híres” pankrátor képével illusztrált öntapadós matricákat ragasztott ki a világ több pontján – csak úgy, viccből. Senki nem tudta, mit jelentenek a matricák, enigmatikusságuk feltűnést okozott, s máig is népszerű alkotási mód (bár az elmúlt negyed évben alig-alig fedeztem fel új munkát Pécsett, ennek oka lehet a nyári szünet, vagy pedig divatjamúlttá kezd válni ez az önkifejezési mód). Érdekes párhuzam, hogy 1989-ben két pécsi gimnazista (azóta orvosi pályán dolgoznak) egy saját arcképükkel preparált testépítő fotójából készített plakát sorozattal borította be a belvárost (ha nem Pécsett művelik, lehet, hogy hozzájuk kötődne a street art).


http://www.terasz.hu/main.php?id=kepzomuveszet&...
 
  Street Art
 
A street art csak néhány elemében hasonlítható a graffitihez és a tag-hez, illegalitás jellemzi mindhármat, mivel utcai falfelületeket (a streetart-osok többnyire csak lámpaoszlopokat, esőcsatornákat, kukákat, kapcsolószekrényeket és rossz minőségű falfelületeket…) vesznek igénybe. Vannak matricázók, és stencilezők (előre kivágott műanyag-, vagy kartonsablon segítségével fotografikus hatást elérő falfestmény, amely lehet egy, de többszínű is). A street art 1990-es években indult világkarrierjére, 2000 után érkezett el Magyarországra


http://www.mkkp.hu/
 

A bejegyzés trackback címe:

https://denapo.blog.hu/api/trackback/id/tr4148996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása