2007.08.12. 13:31


  Li Taj-po írta:
 

Európa - Albertville - Conflans

XIV. sz.

A nikápolyi keresztes sereg vereséget szenvedett. Az íjászok és számszeríjászok csekély száma végzetesen meggyengítette a hadsereg egészének harcászati hatékonyságát. Ezen túl persze a francia-burgundi hadjárat ideológiai és pszichológiai sikere nem kis mértékben a katonai vezetők kiválasztásától függött. Az 1396. március 29-i utasítás úgy rendelkezett, hogy a nevers-i grófnak és csapatának kell az irányítást megszereznie ("requerir l'avant garde"), és a törökökkel szembeszálló keresztény seregben a "faltörő" szerepét betöltenie. E feladat a lovas csapatok rohamára korlátozódott, mivel a XIV. század közepétől a francia katonák között általánossá vált a gyalogos harcmodor. Ilyen körülmények között teljesen tehetetlenek voltak a törökök taktikájával szemben, amelynek elemei a következők szerint követték egymást:

1.) az ellenség felingerlése, hogy lovas rohamot indítson;
2.) a roham megállítása szilárd védővonallal;
3.) az ellenség bekerítése a szárnyakon.

Az eredmény a keresztesekre nézve, tudjuk, katasztrofális volt.


XXI. sz. 


http://www.123savoie.com/galerie/category.php?cat=44

  Menyét válasza:
 
És azt miért nem sorolod, hogy mielőtt délután sétáltál Conflans mai napig lakott középkori városrészében, délben, az elhangzott harangszó után, Albertvillben, egy török vendéglőben, úgy köszönted meg a hagyomány örző garconnak a kebabot:

- Merci bien!


 

A bejegyzés trackback címe:

https://denapo.blog.hu/api/trackback/id/tr93138098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása