2007.10.06. 20:28


 

Ma indulnak Felvidékre az V. Lármafa-találkozó székelyföldi résztvevői. A Sepsiszentgyörgyről induló busz Csíkszereda és Marosvásárhely érintésével érkezik a besztercei Cegőtelkére. A találkozó résztvevői megtekintik a cserhalmi ütközet helyén felállított emlékművet, illetve megjelenítik számukra a hajdani csatát. Délután a Kolozs megyei Désre, onnan Ördöngősfüzesre mennek. Itt csatlakoznak a székelyföldiekhez a mezőségi résztvevők, együtt indulnak tovább Komáromba. A Felvidéken vasárnapig tart a rendezvény.

– A Lármafa-találkozók célja a Szent László-kultusz felélesztése, ápolása – fogalmazta meg a szervező Magyarok Székelyföldi Társasága nevében Beder Tibor. – Ugyanakkor kettős üzenete is van a találkozó 10 ezer főre becsült résztvevői számára. Elsősorban: mint Cserhalom példázza, nekünk győztes csatáink is vannak. Másodszor: nyelvünk értéket jelent az egyesülő Európában, a nagyvilágban.

A Lármafa-találkozó társszervezői a besztercei Cserhalmi Művelődési Egyesület, valamint a Csemadok – Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség. A résztvevők az erdélyi helyszínek után a Felvidéken számos települést keresnek fel, megismerkedve azok nevezetességeivel. Meglátogatják többek között Jókai Mór szülővárosát, Komáromot; a Kárpát-medence legújabb Szent László-kápolnájával rendelkező Kavát; a Halotti beszéd és könyörgés néven ismert nyelvemlékünket őrző Deákit; a Kodály gyermekkorának színhelyéül szolgáló Galántát; Szenczi Molnár Albert református nyelvtudós szülőfaluját, Szencet; valamint a magyar országgyűléseknek évszázadokig otthont adó, mai szlovák fővárost, Pozsonyt.

– A találkozó résztvevőit a Kárpát-medence negyvennyolc olyan településéről hívtuk, amelyek templomában a Szent László-legendát megörökítő freskó van vagy bizonyíthatóan volt – hangsúlyozta Beder Tibor.

A Szent László-legendát megörökítő freskót Erdély huszonegy településének templomában őriznek, illetve bizonyíthatóan őriztek, a Felvidéken ezek száma húsz, a mai Magyarország területén öt, Ausztriában és Szlovéniában egy-egy. A Kárpát-medence Szent László nevét viselő településeinek száma tizenhét, ebből tíz Magyarországon, hat Erdélyben és egy Szlovéniában található.

Hargita Népe


Harmadik Lármafa-találkozó

„Ne csak a vesztes, de győztes csatáinkra is emlékezzünk..." – volt a mottója a 3. Lármafa-találkozónak, amelyre június 27–30. között került sor. A találkozón részt vett a Kárpát-medence szinte minden olyan településének képviselője, amely valamilyen formában őrzi Szent László emlékét: a helységnévben, templom védőszentjeként, templomi freskó vagy legenda formájában.

A rendezvénysorozat gazdag és változatos volt. Az első nap Háromszéken Sepsiszentgyörgy, Kökös és Kilyén műemlékeit tekintettük meg, istentiszteleten emlékeztünk Szent László királyunkról. A találkozó második napján a Tordai-hasadékhoz látogattunk, majd Tordaszentlászlón meghallgattuk Dávid Ibolya felemelő, lelkesítő szavait. A magyarlónai református templom megtekintése után a falusfelek vendégszeretetét élveztük. A találkozó következő napja a Szentlászlói Napok keretében zajló kórusfesztivál jegyében zajlott. A hagyományos seregszemlén három ország 32 dalárdája énekelt. A különböző tájegységek színes viselete és a kórusok gazdag repertoárja igazi művészi élményt jelentett, a hollandok magyar nyelvű éneke pedig valódi csemege volt a hallgatóság számára.

A találkozó zárónapjának kiemelkedő eseménye a cegőtelki megemlékezés volt, előbb istentisztelet keretében, majd a cserhalmi csata színhelyén emelt emlékműnél. 1068-ban Szent László itt győzött a kunok ellen, és a legenda szerint itt mentette meg egy lány életét. A Cserhalom Művelődési Egyesület a honalapítás 1100. évfordulója alkalmából és a cserhalmi győzelem emlékére 1998-ban avatta fel Kolozsi Tibor kolozsvári képzőművész közel 10 méter magas emlékművét, amely impozáns kompozíciójával uralja a vidéket.

A találkozón elhangzott előadásoknak, hozzászólásoknak két végkicsengése volt: hidak helyett ne ássunk árkokat, valamint senkinek sem ártani, mindenkinek segíteni. A Lármafa-találkozóról ezeket az eszmei értékeket, fáklyákat vihettük magunkkal mindnyájan.


http://www.erdely.ma/...
http://erdely.ma/fotoalbum.php?id=118&what=archivum
http://www.hhrf.org/hargitanepe/2002/jul/hn020702.htm
http://www.postamuzeum.hu/object.php?...
 

A bejegyzés trackback címe:

https://denapo.blog.hu/api/trackback/id/tr50188456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása