2007.08.27. 15:16

 
i.
A lármafa emléke csak Erdély keleti és déli határszélein maradt fenn, de ott még a helynevekben is él. Kisborosnyón (Háromszék m.) már 1765-ben helynévként említik. Ismerik a csíki székelyek (Duka J. 1978: 187), de az udvarhelyi és marosszéki népnyelvben nem találjuk. Intézményes használata Csíkban, Háromszékben a székely határőrvidék megszervezéséhez köthető. (Eredete azonban korábban keresendő, s feltehetőleg a középkori gyepűvédő, határőrző hagyományokhoz köthető.) Az erdélyi országgyűlés 1788-ban a török támadás hírére elrendelte, hogy a havasi ösvényeket, hágókat be kell vágni és lármafákat kell felállítani (Gyallay D. 1961: 86). Az összetett szó első szava eredetileg a katonai szaknyelv szava és ’riadó’ értelemben használatos. A lárma szó német eredetű és a 17. század elején országszerte elterjedt. 1631-ben a „kállaiak is lármát csináltak”, a nagykőrösiek pedig 1670-ben a Piac térre állított őrtorony létesítését így okolták meg: „Ha a városon vagy a városnak külső részin való aklaikban és istállóikban tűz támadand, hogy az messze ne menjen, a vigyázók azt a strázsatoronybul meglátván az ott lévő lárma haranggal hírt adnak és a nép azt hallván siet annak oltására” (Márkus I. 1943: 44–45).

ii.





 
iii.
Bizonyára idealista naivitás, de lassan, amint lesz idő ennyi munka mellett, el fogok ballagni a plébánosunkhoz s el fogom mondani neki. S el fogok menni a helyi potentátokhoz, akármennyire undorodom is a politikusoktól, s meg fogom próbálni rávenni őket, adjanak helységet, ahol pub jelleggel ital nélkül össze lehet jönni. S segítsenek, hogy legyen saját rádiónk s tévénk, ahol tényleg beszélhetünk akkor s annyit, amennyit akarunk. S ha ezért nem fog felszólalni, se tenni, csak udvarias semmi-válasz lesz, akkor mi tizen a családunkban nem szavazunk rájuk. S ha már lesz időm, félő, elöbb mint szeretném, akkor addig megyek valamelyik csoportosuláshoz, amig nem történik valami. Ezt nem szívesen teszem, mert elöször babeli a baj itt, s nem fognak meghallani. Egyszerüen átmegy a két fülük között az embereknek. Mert Isten más végzetet tart a magyarnak. Az én dolgom viszont, hogy ennek a végzetnek elébe menjek, útjában legyek, ellene mondjak. Másodszor nagyon fognak útálni, mert nem vagyok szeretetreméltó s trendi. Addig nem szabad engedni, mig valamiféle valódi közösség nem lesz, e cseppekre bontott társadalomban. Ez is jópofa tréfa a végzettől, mert utálom a tömeget. Viszont, amíg van Paks, amig az élsportra és a focira állami pénzt költenek, s amíg nem oly természetes lesz a televizióban így egymással értekezni, mint most itt, addig nem állhatunk meg. Valódi Magyarország kell, ahol valódi problémákról valódi emberek beszélnek, s tesznek valamit. Akkor lesz egészséges a magyar társadalom, amikor csak egy olimpiai aranya lesz, de minden iskolában a tornaterem mellett úszoda és fürdő. Amikor piramist építünk, vagy nagy gömböt, de egy mindent átható ígaz feladata lesz a magyarnak. Ez inkább legyen sárkányeregetés vagy modellezés, mint élsport és monikasó. Szép feladat lenne elöször a legszebb családi házat építő verseny, ki éri utol a példásan nevelt gyermekek számában Balczó Andrást. Szép lenne régi várainkat igaz hűséggel újraépiteni. Szép feladat lenne, ezt az iszonyatos panelt, lassan elbontani, s helyette, régibb, boldogabb korok, emberközeli építészetét újra teremteni. Az egyházi kórusokról nem is beszélve. Olyan idealista és tiszta, fiatal plébánosok kellenek, kiknek nem fog derogálni, a kolostori traktorra űlni, reverendában s segíteni a szegényeket.

iv.

Bevégeztetett:

Az emberek lármafákat építenek, kopogás tölti be az űrt.
Éjjel szalmacsutakok égnek a kihalt sztráda mellett.
 
 
_______________________________________________________
i.
http://vmek.oszk.hu/02100/02152/html/02/380.html#382
ii.
http://vmek.oszk.hu/02100/02152/html/02/380.html#382 178. ábra
iii.
Gombóc
iv.
Li Taj-po version 2.0
 

A bejegyzés trackback címe:

https://denapo.blog.hu/api/trackback/id/tr13150326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mspoppy 2007.09.11. 18:30:13

Az emberek lármafákat építenek és sátorfákat szednek. (Konyhai bölcsesség innét.)

Li Taj-po 2007.09.23. 10:45:49

Aki tölt színültig:
jobb, ha elõbb abbahagyja.
Aki túl-élesre fen:
élét hamar kicsorbítja.
Arannyal, ékkõvel teli kamra:
megõrizni senkise bírja.
Kincs, gõg, rang egyszerre:
mekkora szerencsétlenség!
Alkotni, adni, majd visszavonulni:
ez az égi bölcsesség.

/Lao-ce
süti beállítások módosítása